Ζητείται...εθελοντής!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι οι ραγδαίες αλλαγές στον τομέα της εργασίας. Πέρα από την ελαχιστοποίηση των θέσεων εργασίας καθώς και τη μείωση των αποδοχών , ένα νέο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του.
Αναφέρομαι στις εκατοντάδες αγγελίες εργασίας όπου ζητούνται -κατα κύριο λόγο- πωλητές όπου θα   έχουν το μοναδικό προνόμιο μα μην έχουν βασικό, σταθερό μισθό!Αντίθετα, η πληρωμή τους θα έγκειται στο αποτέλεσμα της εργασίας τους, δηλαδή αν θα πουλάνε το προϊόν τους και σε πόσους!
Στην πρώτη τους εμφάνιση, οι αγγελίες αυτές παρουσιάζονταν καλυμμένες με διάφορα παραπλανητικά στοιχεία, ακόμα και ψευδή.Πόσες φορές έχετε δει τη φράση '' 1000ευρώ για 6ωρο, 1800ευρώ για 8ωρο'' ή ''Ζητείται συνεργάτης στην εταιρεία μας με μηνιαίο μισθό 1500ευρώ''. Όλα αυτά βέβαια σε εποχές που σε μια ''κανονική δουλειά'' με το ζόρυ να αμοίβεσαι με 500-600 ευρώ το μήνα!
Παρ'όλο που η λογική σου λοιπόν επιμένει να αγνοήσει τέτοιου είδους παγίδες και γνωρίζει πως είναι χάσιμο χρόνου μια συνέντευξη με τη συγκεκριμένη εταιρεία, η ρημάδα η απελπισία σου σε σπρώχνει και στέλνεις βιογραφικό και κλείνεις και ραντεβού για συνέντευξη με την ευγενέστατη κοπέλα που σε παίρνει τηλέφωνο, ελπίζοντας πως μπορεί να γίνει ένα θαύμα ή να στα δώσουν τα ζεστά ευρουλάκια που υπόσχονται γιατί θαμπώθηκαν από το βιογραφικό σου!
Αν κάποιος από εσάς έχει βρεθεί σε μία από αυτές τις εταιρείες, ξέρει για τί ακριβώς μιλάω!
Αφού έχεις πέσει στην παγίδα τους και βρίσκεσαι ήδη  στα γραφεία τους, ξεκινάει το δεύτερο βήμα, της αποπλάνησης!
Σαν άλλοι δεινοί ρήτορες αρχίζουν να σε ενημερώνουν για την κολοσσιαία εταιρεία τους,την απαράμιλλη πείρα τους και τα τεράστια κέρδη τους. Και κάπου εκεί που ακούς για κέρδη, ανασκουμπώνεσαι και ρωτάς να μάθεις για τα δικά σου καθήκοντα, το ωράριο και φυσικά το μισθό σου!
Εδώ αρχίζουν , λοιπόν, τα παρατράγουδα αφού θα σε χρήσουν αξιότιμο και πολύτιμο συνεργάτη, ο οποίος όμως παρά τον βαρύγδουπο τίτλο που θα έχει η θέση σου α) θα τρέχεις στους δρόμους παρακαλώντας κάθε ον που έχει δύο πόδια να αγοράσει το προϊόν σου, β) θα κάνεις προέκταση του χεριού σου ένα τηλέφωνο καλώντας κάθε σπιτικό που έχει ανακαλύψει τη χρήση τηλεφώνου, γ) θα ξεροσταλιάζεις έξω από κάθε πολυσύχναστο στέκι φορώντας για 8 (ίσως και παραπάνω) ώρες ένα πλατύ χαμόγελο προσπαθώντας να πείσεις τους περαστικούς πόσο μεγάλη ευκαιρία είναι ο δωρεάν καθαρισμός προσώπου αφού όμως πρώτα έχεις πληρώσει μια λιποαναρρόφηση, μια απολέπιση, ένα λίφτινγκ και μια ολική αναδόμηση προσώπου!
Στις εποχές που ζούμε ακόμα και αυτές οι συνθήκες μοιάζουν ονειρεμένες ,αν τελικά πληρώνεσαι με όσα έχουν ήδη αναφέρει στην εκάστοτε αγγελία. Αμ δε!
Το τρίτο και τελευταίο βήμα τους είναι να σου αραδειάσουν ένα σωρό μαθηματικές εξισώσεις κατα τις οποίες, αν καθημερινά πουλάς 800 κομμάτια από το προϊόν σου και φέρνεις και 100 πελάτες στην εταιρεία, τότε βεβαίως και θα πάρεις τα bonus σου τα οποία θα φτάνουν τον μισθό των ονείρων σου! Άλλο , βέβαια ,που αν καταφέρεις όντως σε περιόδους κρίσης να φτάσεις αυτά τα αστρονομικά ποσοστά πωλήσεων κανονικά θα έπρεπε να αμοίβεσαι με τα τριπλάσια!
Οι συγκεκριμένες αγγελίες πια δεν κρύβονται! Εκμεταλλευόμενες οι εταιρείες την τρομακτική ανεργία και τη φτώχεια που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας, σου δηλώνουν ωμά πως η πληρωμή(;) σου θα είναι βάση bonus ή απλά κάπου εκεί ανάμεσα κολλάνε και τη λέξη ''εθελοντικά''!
Μπορεί πριν λίγα χρόνια να μας φαινόταν ένα κακόγουστο αστείο η εργασία άνευ πληρωμής και μάλιστα με τη δική σου συναίνεση αλλά πλέον είναι γεγονός και δεν θα εκλείψει αν όλοι αυτοί οι υποτιθέμενοι επιχειρηματίες δεν καταλάβουν πως η δουλεία ανήκει σε άλλους χρόνους! Για την ακρίβεια..αιώνες.


Άρθρο: Νατάσσα Αναγνώστου
Share this article :

0 σχόλια:

Φόρμα Σχολίων

Πείτε μας τη γνώμη σας για το άρθρο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2013. CySports365 - All Rights Reserved